Det räcker inte med en kampanjfilm

Posted on

Igår gav sig Hillary Clinton ut på banan. Jag tror hon har goda chanser. Svensk media beter sig som om hon redan vunnit. Men har hon rätt politik för USA? Jag är rädd att svaret är nej.

Kandidaturen offentliggjordes med ett videoklipp av människor i olika vardagssituationer. Kvinnor som talar om att komma tillbaka till jobb, ungdomar om att söka jobb efter collage och inte mindre än två samkönade par. Modernt och modigt. Men, det är inte en bra kampanjfilm och en snygg kampanjlogga som gör en lämpad för Vita huset, det är ledarskap och politik. Hillary kan bevisligen göra en kampanjfilm med fokus på jobben, men kan hon föra en politik med detsamma?

Hillary har gjort en rad svajiga uttalanden om företagande och ägnar mer tid åt att förordna höjda minimilöner än hur fler ska jobba. Kvinnors arbetskraftsdeltagande är rejält lägre än männens, befolkningen åldras och många amerikaner lever i ekonomisk utsatthet. En politik med höjda skatter och bidrag är inte bäst skickad för att ta itu med det.

Jag påminns om ett (enormt) presidentvalstest jag gjorde inför förra valet. Resultatet var uppdelat på sociala frågor, ekonomiska frågor och totalt. I sociala frågor var jag nästan längst ut på demokrat, i ekonomiska nästan längst ut på republikan och den sammantagna blev ungefär i mitten.

Med detta sagt, missa inte klippet.

Kommentarer

Taggar: ,

© Oliver Rosengren 2015